Külső feed

Houston we have a problem

Utolsó kommentek

Nincs történet? Nincs íve az elbeszéléseinknek? Hát mért nem tetszik olyan életet élni, amelynek íve van? Csak idő kérdése.

2010.06.09. 15:02 Babelszucs

Pénz a táskában- zsebpénz dilemma

Címkék: zsebpénz mennyi zsebpénz mikor zsebpénz

Kiosztottuk a pénzt, fejenként 500HUF. Használati utasításként kapták, hogy ebből kellene finanszírozni- “Mi az a finanszírozni? Fizetni kisfiam.”- az extra kívánságokat, úgymint focis kártya, extra fagyi, extra üdítő, újság...egyebek. Mindkettő hozta a pénztárcáját, a kisebbik még egy nagy táskát is hozott, amibe bekerült maga a pénztárca. “Egy táska pénz.”

Nem sokkal ezután már alkalmuk is volt elővenni, amikor felmerült a jégkrém-kérdés. Szó nélkül elmentek, vettek, fizettek. Esküszöm, hogy látszott rajtuk, hogy ezt “ők vették”. Gondolom az íze is jobb volt így. Nem volt kicsi a megdöbbenés, amikor a három pénzből (két kétszázas, egy százas) csak egy maradt, meg valami apró. Szó nélkül eltették. A nagyobbik kiindulóalapja kicsit magasabb árfolyam volt, mert neki még maradt valahonnan néhány százasa. A hétvégén a következő dolgokat NEM vettük meg, mert NEM VOLT ELÉG A ZSEBPÉNZ: mégegy fagyi, horgászbot, focis kártya, övtáska. Szó nélkül vették az akadályt. Vasárnap délután Kópé rájárt az utolsó forintjára is, amikor odajött és megkérdezte, hogy ma mikor kapja a zsebpénzt. Csak egy kicsit csodálkoztam rá, gondolván ez most az első éles zsebpénz projekt nála. Mondtam, hogy már csak ötöt kell aludni és jön az ötszázas. “Miért???Nem naponta ötszáz?”- kérdezte tök őszintén. Nem, nem naponta. Hetente. Azért a biztonság kedvéért az Apjától is megkérdezte, majd keresgélt még egy kicsit a táskában és úgytett, mintha talált volna valamit. 

A fenti írás előzménye:

 

ZSEBPÉNZ dilemma. Mennyit, mikor és mire adjunk? Javaslatok, tapasztalatok (!) jól jönnének.

május 27., 12:50  ·  · 
 
Gabriella Varjas
Gabriella Varjas 
húúú, de jó ha ezt előre megválaszoljátok nekünk :-)
május 27., 13:39 · 
Szilvia Bábel-Szücs
Szilvia Bábel-Szücs 
Ha csak úgy adsz és nem csin...Bővebben
május 27., 13:44 · 
Gabriella Varjas
Gabriella Varjas 
Hja, hát én emlékeim szerint nem kaptam rendszeresen zsebpénzt. Volt vmi malacperselyezés, de heti/havi keretem tuti nem volt kisiskolás koromban. Haladni kell a korral. Vagy legyek régenmindenjobbvolt aktivista? :-)
május 27., 13:53 · 
Krisztina Zala
Krisztina Zala 
nalunk havi 1500 a zsebpenz, es nem kell erte tegyen semmit, de buntetesbol megvonas jar erte, pl elfelejtett focira menni, ki kellett fizesse a fociedzes arat (500 ft / alkalom, szoval merlegelek, h aranyos a zsebpenzzel a bunti, multkor meg egy vadiuj sapkat hagyott el, mert szorakozott vele, ahelyett, h a fejen viselte volna, o valasztotta a ...Bővebben
május 27., 18:41 · 
Szilvia Bábel-Szücs
Szilvia Bábel-Szücs 
Igen, abszolut! Ha jól értem kezdetben (10 éves kor körül) az a lényeg, hogy legyen vmilyen viszonya a pénzhez. Konkrétan: elég, kevés, marad is meg nem is, gyűjtöm, elköltöm..stb.
május 28., 9:31 · 
Krisztina Zala
Krisztina Zala 
az en gyerekem 8 eves:)
de amugy tenyleg rajottunk arra, h muszaj kapjon zsebpenzt, mert a felnotteknek is van nem hasznoscelu penzkoltese, es tenyleg a felnottol fugg a vagyai megvalositasa, ami tuti rossz, jutalomkent penzt adni, de ami nekem bevalni latszik, h az osszeg csokkenhet, bizonyos esetekben, ezt erti, a felet o adja, felet te meg egy ...Bővebben
május 28., 9:38 · 
Krisztina Zala
Krisztina Zala 
de brutal nehez volt megtalalni a jo megoldast, 0 ertelmes tanacs van errol, 1 tuti van, amit penzzel jutalmazol, attol el fog menni a kedve (kiolvasol egy konyvet, kapsz penzt, nem fog penz nelkul olvasni idovel sajna)
de ettol meg fontos, h segits neki meg iranyitsd, h mire kolti, iszonyu kemeny melo megerteni ezt a penz erteke dolgot, 8 evesnel ...Bővebben
május 28., 9:41 · 
Csilla Dvorszky
Csilla Dvorszky 
A mieink 8 és 11 évesek. Id...Bővebben
május 28., 12:44 · 
Krisztina Zala
Krisztina Zala 
fu ez tokjo ez az elkeros otlet, bevezetem, amugy ja, sajat penzbol kevesbe szivesen vesz ertelmetlent:)
május 28., 12:48 · 
Szilvia Bábel-Szücs
Szilvia Bábel-Szücs 
KÖSZI Csilla! Ezen a héten indul a 2.0-ás zsebpénz próbálkozás. Pénteken lesz nálunk is az osztalék fizetés, pontos eligazítást is tervezünk, majd jelzőzök, h mi a reakció.
május 31., 8:06 · 
Judit Hanzely-Domokos
Judit Hanzely-Domokos 
Kicsit keson kapcsolodok, de mar sok ujat mondani nem tudok. Nalunk is a zsebpenz a sajat celra szukseges szamomra ertelmetlen "felesleges"dolgok beszerzesere szolgal.3 eve kerult bevezetesre, akkor 8, es 6 evesek voltak mert az ocsit nem tudtuk lerazni, es a nagynak mar muszaj volt... Zsebpenz osztas szombatonkent, jelentkezesre a fenti modszer ...Bővebben
május 31., 23:23 · 
Szilvia Bábel-Szücs
Szilvia Bábel-Szücs 
...Ami még nagyon "embert próbáló", h vmit nagyon akar, gyűjt rá és a lélektani utolsó pillanatban (vásárlás) otthonfelejti a pénzt..Na, ekkor mi van???
június 1., 8:00 · 
Krisztina Zala
Krisztina Zala 
sztem akkor kolcsonkaphat, te is szoktal otthonfelejteni dolgokat, en ebben nem lennek ertelmetlenul szigoru
június 1., 8:38 · 
Szilvia Bábel-Szücs
Szilvia Bábel-Szücs 
Ez történt, pláne, hogy én tényleg sokszor otthon hagyok vmit...Kiváncsi voltam, h nem vagyok-e nagyon "lágy szívű"...haha.
június 1., 9:46 · 
Szilvia Bábel-Szücs
Szilvia Bábel-Szücs 
Judit, akkor ha jól értem a gyerekeknek kint jobb zsebpénzt kapni, ha ugyanannyi jár fontban...
június 1., 9:48 · 
Judit Hanzely-Domokos
Judit Hanzely-Domokos 
Nem ez felreertes , termeszetesen nem 1000 font kint a zsebpenzuk hetente....:( , hanem mind ket helyen van egy fix megallapitott osszeg, amit az adott korulmenyek, arak viszonylataban idealisnak iteltem meg. De jobb szeretnek fontba gyujtogetni...
június 3., 14:14 · 
Szilvia Bábel-Szücs
Szilvia Bábel-Szücs 
Pedig már indultam Hozzátok ÖTÖDIKNEK!!!!
június 3., 14:15 · 
Szilvia Bábel-Szücs
Szilvia Bábel-Szücs 
Nálunk ma indul a 2.0-ás zsebpénz projekt. Inkluzíve az 5 évessel. Ő is gyűjt, mondta is, hogy ő mostantól nem Kópé, hanem KÁPÉ!!!!!
A részletek folyt.köv.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idokerdese.blog.hu/api/trackback/id/tr282069030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása